📞 İLETİŞİM : 05422852202
ÇİĞKÖFTE

Çiğköfte Nedir? Çiğköfte'nin Tarihçesi

Çiğköfte

Çiğköfte, kökleri çok eski çağlara uzanan yerli ve milli yiyeceğimiz... Güneydoğu Anadolu'ya özgü, kendine has tarifiyle bugün tüm damaklara hitap etmektedir.

Franchise bedeli ödemeden çiğköfte bayisi sahibi olun!

Çiğköftenin Tarihçesi

Çiğköfte tarihi
köklü bir geçmişe sahiptir!

Çiğköfte nedir? Çiğköftenin tarihçesi nedir? Çiğköfte oldukça eski bir tarihe sahiptir. Çiğköfte yapımında kullanılan ana malzeme bulgurdur. Bulgurla birlikte çeşitli baharatlar kullanılmaktadır. Çiğköfte yapımında kullanılan malzemeler ve çiğköftenin yapılışı yöreden yöreye değişebilir. Adıyaman, Urfa ve Antep olmak üzere farklı mutfaklara ait çiğköfte tarifi bulunmaktadır. Orijinal çiğköfte tarifinde et kullanılmaktadır. Köftenin yapımında kullanılan et pişirilmez. Bu nedenle köfteye çiğköfte adı verilmiştir. Çiğköfte yapılışı zaman ve emek ister. Elle yoğrulan köfte etli ya da etsiz olarak yapılmaktadır. Etli çiğköfte yapımında kıyma kullanılmaktadır. Kıyma, bulgur ve baharatlarla bir araya gelerek yoğrulur. Çiğ olarak kullanılan kıyma, köfte yoğruldukça hafifler ve köfteye lezzetini verir. Etsiz çiğköfte ise özellikle son zamanların en çok tercih edilenidir. Orijinal çiğköfte malzemesi içinde et bulunmaktadır. Fakat etli çiğköfte tercih etmeyenler için etsiz olarak da hazırlanmaktadır.

Çiğ köfte tarihçesi Hz. İbrahim dönemine dayanmaktadır. Bir rivayete göre Nemrut,  Hz. İbrahim’i yaktırmak için ateş yaktırır. Yakılan ateş oldukça büyüktür. Hz. İbrahim yanan ateşten kurtulsa da o bölgede yaşayan halk, ateşin büyüklüğünden korkmuştur. Ateşten korkan halk daha sonra ateş yakmamaya ve bir şeyler pişirmemeye başlar. Ateş yakmaya ve ateşe yaklaşmaya cesaret edemeyen halk bir süre pişirme ihtiyacı duymadan beslenmeye başlar. Fakat bu yeni beslenme alışkanlığı uzun süre devam edemez. Halk, çiğ beslenmeye devam ederken eti pişiremez. Eti pişiremeyen halk daha sonra biber gibi baharatlarla eti yoğurmaya başlar. Baharatlarla yoğrulan et daha yumuşak ve hafif bir lezzet kazanır. Halk bir süre et ve biberle yoğurduğu bu karışıma daha sonra bulgur ve çeşitli baharatlar eklemeye başlar. Zamanla gelişen bu karışım günümüzde çiğköfte olarak sevilen bir lezzet haline gelir.

Köklü Tarihinden Günümüze!

Nemrut ile
Hz. İbrahim'in hikayesine ortak!

Güneydoğu'nun Kadim Lezzeti

Adıyaman ve Urfa
Yörelerine has lezzet

Çiğ köfte hikayesi oldukça eski bir tarihe sahiptir. Zamanla farklı malzemelerle hazırlanan çiğköfte günümüzde en çok sevilen lezzetlerden biridir. Farklı yörelerde hazırlanan köfte kendine özel bir lezzete sahiptir. Adıyaman çiğköfte baharatıyla, ekşisiyle ön plana çıkarken etsiz yapılmasıyla dikkat çekiyor. Adıyaman usulü yapılan çiğköfte içerisinde et kullanılmıyor. Şanlıurfa yöresinde yapılan çiğköfte ise etli olarak yapılıyor. Urfa çiğköfte hem acı olmasıyla hem de etli olmasıyla seviliyor. Köftenin yapımında kullanılan malzemeler, malzemelerin oranları, köftenin yoğrulma şekli değişiklik gösteriyor. Orijinal tarifle hazırlanan köftenin sağlığa birçok faydası bulunuyor.

  • Kötü kolesterol değerini düşürür.
  • Antioksidan özelliğe sahiptir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir. 
  • Kalp ve damar sağlığını olumlu yönde etkilemektedir.
  • Şeker hastalarında değerleri dengelediği görülmüştür.
  • Grip ve nezlenin daha kısa sürede geçmesine yardımcı olur. 
  • Metabolizmayı hızlandırır.
  • Hamilelikte folik asit ihtiyacını giderir. 
  • Bağırsak, prostat ve rahim kanseri riskini azalttığı görülmüştür.
Çiğköftenin Sağlığa Faydaları

Bağışıklık sisteminden
Kalp-damar hastalıklarına

Çiğköfte içerisinde kullanılan baharatlar sayesinde vücut direnç kazanmaktadır. Çiğköfte üzerine yapılan araştırmalar sonucunda çiğköftenin sağlığa faydalı olduğu tespit edilmiştir. Çiğköftenin faydalarından yararlanmak için doğru sıklıkla doğru porsiyon değeriyle tüketmek gerekir. Kullanılan malzemeler ve besin değerleri sayesinde kötü kolesterolü düşüren çiğköfte aynı zamanda şeker hastalarına da faydalıdır. Düşük şeker değeriyle şeker hastalarının değerinin yükselmemesini sağlar. Kalp ve damar sağlığını destekleyen köfte aynı zamanda antioksidan özelliğe sahiptir. Çiğköfte içerisinde bol miktarda baharat kullanılmaktadır. Kullanılan baharatlar ve ekşi sayesinde grip ve nezle olanlar çok daha rahat bir şekilde iyileşebilir. Gribe ve nezleye iyi gelen çiğköfte aynı zamanda metabolizmayı hızlandırmaktadır. Metabolizmayı hızlandırdığı için sindirimi kolaylaştırır ve kilo vermeye yardımcı olur. Çiğköftenin tüm bu faydalarından yararlanmak için oriijinal haliyle hazırlanmış, herhangi bir katkı maddesi kullanılmayan çiğköfte tüketilmelidir.

İLETİŞİM

FORMU DOLDUR
Fırsatları Yakala!

TELEFON 

0542 285 2202

E-MAİL ADRESİMİZ

info@dudanlibeycigkofte.com.tr

SOSYAL MEDYA ADRESLERİMİZ

    383 766 284
    Whatsapp Hattı
    Nasıl yardımcı olabiliriz?
    Franchise ve Bayi Hattı
    Merhaba 🖐,
    Nasıl yardımcı olabiliriz?
    Butona tıklayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.